maandag 10 juni 2013

Zon, zee, socialisme: Gümüldür 2013Jonge socialisten aller landen, verenigt u! Het is weer tijd voor een week vol 'sun, sea and socialism'.


In juni zendt Animo Hasselt haar dochters en zonen weer uit. Drie van onze leden gaan namelijk mee op YES-zomerkamp. Dat vindt dit jaar plaats in Gümüldür, Turkije. Samen met een delegatie van ongeveer 35 Animoleden uit heel Vlaanderen gaan ze op zoek naar wat ons in Europa bindt. In een cultureel-politieke smeltkroes gaan ze een hele week lang op zoek naar antwoorden op vragen die we ons als Europese Jonge Socialisten allemaal stellen: 'Hoe pakken we de crisis aan? Hoe stoppen we de verrechtsing van onze maatschappij? Hoe zorgen we er voor dat gender niet langer een issue is? ...'


Graag stellen we de leden aan je voor die zich dit jaar kandidaat stelden om mee te gaan op Europese ontdekking.

Leonieke Kalkman is méér dan enkel voorzitter van onze afdeling. Als Nederlandse in België ademt ze internationalisme, ons eigen huisvoorbeeld van waarom we nog méér moeten inzetten op minder grenzen. Bovendien heeft Leonieke haar blik ook stevig gericht op Europa: contacten met de JS uit haar geboorteland, Winterschool in Berlijn, Winteruniversity in Brussel, vorming in Vilnius, vrienden in Oostenrijk,... Als geen ander beseft Leonieke dat we van elkaar kunnen leren. En dat leren, dat begint bij ontmoeten.


Ook ondervoorzitter Pieterjan Steenbergen gaat mee. Pieterjan studeert politieke wetenschappen in Antwerpen, waar hij ook ondervoorzitter is van Animo StuAnt, de lokale studentenwerking. Pieterjan was al actief binnen Animo nog voor onze afdeling twee jaar geleden werd herstart. Ook vorig jaar, in Kroatië was hij van de partij. Vanuit zijn opleiding is hij binnen de delegatie het best geplaatst om goede vergelijkingen te maken tussen onze eigen politieke structuren en die van onze internationale kameraden.Derde lid van onze afvaardiging is Rob Declerck die naast zijn activiteiten voor Animo Hasselt ook verantwoordelijk is voor de internationale contacten van Animo Limburg. Binnen onze provinciale koepel probeert hij te werken aan méér ontmoeting tussen de jonge socialisten uit de hele Euregio Maas-Rijn. Daarnaast is hij ook sympathiserend lid van JS in de PvdA (NL). Net als Leonieke brengt hij aardig wat tijd door in Nederland, waar zijn vriend woont. Rob is vooral actief rond emancipatie en gelijkheid, twee grote thema's binnen YES.Aanvankelijk zou ook Vassia Ivanova de delegatie vervoegen. Zij heeft echter beslist niet naar Turkije te zullen afreizen. Sympathiserend lid Lucas Schokker zal wél afzakken, zij het als lid van JS Zuid-Limburg (NL).Dit jaar wordt het zomerkamp ingericht door CHP Youth. Graag spreken we als Animo Hasselt ons medeleven uit voor onze Turkse kameraden die in de recente woelige betogingen in hun land, plots afscheid moesten nemen van Abdullah Cömert (22), één van de tot noch toe vier dodelijke slachtoffers. We wensen onze kameraden dan ook verder veel kracht en politieke strijdvaardigheid toe, maar zijn ter zelfde tijd ook bekommert om hun veiligheid.


- Waar in Turkije ligt Gümüldür?
°Aan de Egeïsche kust, op ongeveer 55 km bezuiden Izmir


Bij hun terugkeer zullen Leonieke, Pieterjan en Rob aan de slag gaan met het in Turkije verzamelde materiaal. In het najaar komen ze met een uitgebreid verslag over hun ervaringen. Wordt dus vervolgd!Geen opmerkingen:

Een reactie posten