zondag 21 juli 2013

Terug uit Foça... (Reisverslagje)
Voor het eerst een vliegtuig opstappen, dat was de eerste ervaring die onze secretaris opdeed. Leonieke en Pieterjan waren al bekend met het fenomeen ‘luchtvaart’, maar voor Rob was het allemaal nieuw. Een beetje zenuwachtig liep hij dus maar wat rond te lopen, vlak voor check-in. De beangstigende ervaring van het niet weten waar je aan toe bent, daar zijn op zich al behoorlijk wat culturele dingen over te vertellen. Maar hoewel het spreekwoordelijke ‘de reis is belangrijker dan de bestemming’ veel waarde kent, hier willen we het toch hebben over onze ervaringen ter plekke. Ter plekke was dit jaar overigens Foça in Izmir, Turkije.

Hoewel het kamp dit jaar met haar ca. 400 deelnemers een stuk kleiner was als dat van het voorgaande, waren er toch weer heel wat nationaliteiten aanwezig. Naast de voor de hand liggende Turken en Belgen waren er ook Zweden, Denen, Marokanen, Britten, Ieren, Finnen, Oostenrijkers, Zwitsers, Palestijnen, Israelieten, Kroaten,... Een mooie verzameling aan Europese jongeren, allen met een open houding en bereidwillig tot kennismaking en dialoog.

Er ging erg veel aandacht naar de huidige politieke situatie in Turkije die haar formele start kent in het protest bij Gezi Park. Naast een heel aantal sessies – zowel discussies als workshops – behaalden de kampleden ook de lokale pers met een eigen actie in het centrum van Foça, onze gaststad in een pitoreske mediterane baai. Ook klassieke thema’s als onderdrukking van vrouwen, holebi’s en transgenders kwamen uitgebreid aan bod. Deze sessies kenden hun hoogtepunt in het houden van een eigen camp pride die zelfs de Turkse nationale media haalde. Een jaar voor de Europese verkiezingen konden we als zusterverenigingen binnen een Europese politieke jongerenvereniging ook niet anders dan ruime aandacht hebben voor democratie, Europese staatsstructuren en campagne voeren. De interne aftrap voor de kiescampagne vond dan ook plaats op de laatste avond van het zomerkamp.

Natuurlijk waren we vooral daar om mensen te leren kennen. Dat deden we bijvoorbeeld door veelvuldig deel te nemen aan bilaterale sessies. Zo verstevigden we de traditioneel sterke BeNeLuxbanden, maar we leerden ook nieuwe mensen kennen uit Denemarken, Zweden, Palestina,... Omdat het niet altijd formele gesprekken moesten zijn, waren er ook ontmoetingen tijdens voetbalwedstrijden (België-Nederland en België-Frankrijk), etentjes, avonden op de pier,... Uiteraard laten we niet na om ook de vele goede feestjes op de kampsite te vermelden.
Als Animo Hasselt hadden we ook deel in enkele persoonlijke projecten. Zo wierpen we onszelf op voor interne democratie en rechtvaardigheid. Ook vroegen we YES om een groep beter op te nemen in hun anti-discriminatiecharter: mensen met een functiebeperking. Deze vallen namelijk regelmatig uit de boot in teksten en ook de omkadering van dit kamp kon – zo vonden we – stukken beter. Hierrond hadden we een persoonlijk overleg met de voorzitter van YES, Kaisa Penny.
Een week is jammer genoeg ook zo weer voorbij gevlogen. Voor we het wisten stonden we op de slotceremonie waar we de Turkse gastheren en -vrouwen uitvoerig bedankten en waar de YES-zomerverklaring werd afgekondigd. Het was een lange en vermoeiende week, maar als laatste inspanning lieten we onze vele nationale en internationale vrienden hun kribbel nog zetten op een Animovlag, het ultieme souvenir dat we mee namen na een zomerkamp vol herinneringen. Moe maar voldaan kropen we nog één keer in onze tentjes. Het vliegtuig zou ons snel genoeg weer naar ons eigen Belgenlandje vliegen.


 


De komende maanden laten we onze ervaringen nog niet los. We willen ons de komende tijd ook lokaal bezig gaan houden met de dingen die we in Foça opstaken. Van het investeren in diversiteit en het toegankelijker maken van onze eigen afdeling voor mensen met functiebeperkingen, over het ontvangen van internationale kameraden, tot het meedoen aan de Europese kiescampagne. Wij zijn klaar voor het nieuwe werkjaar!Meer foto's vind je op de facebookpagina's van Animo, Jong Links en Animo Hasselt.
Animo Hasselt is ook te vinden op Twitter onder de naam @AnimoHasselt.