Wedstrijd "Jongeren & Politiek"We gaan de uitdaging aan!

Radio 1 pakte vorige week uit met acht artistieke interpretaties van de verkiezingsprogramma’s. Nadien reageerde columniste Elke Neuville op deze werken met de uitspraak dat ze best wilt kiezen voor de winnaar van een kleurwedstrijd. De jongsocialisten van Hasselt gaan hier graag mee aan de slag en dagen de Limburgse jeugd uit hun artistiek talent aan te wenden om gestalte te geven aan politiek in het jaar 2024! De winnaar mag op de vooravond van de verkiezingen op date met Vlaams minister Ingrid Lieten. Daarnaast wordt het winnende werk ook op diverse on- en offline plaatsen gehangen.In het kader van ons nationale jaarthema ‘Get up, stand up’ dat volledig in het teken staat van democratie en participatie, organiseren we als Jongsocialisten Hasselt volgende week een gespreksavond rond jongeren en participatie aan die democratie. Maar met al die commotie rond artistieke interpretaties van politieke programma’s moest toch ook wat gedaan worden. Daarom schoten we na het lezen van de column van Elke Neuville in De Morgen direct in actie! ‘Wat partijvoorzitters met een leeg canvas kunnen, dat kunnen de Limburgse jongeren ook,’ zo vinden we. Daarom lanceert JS Hasselt in de aanloop naar onze gespreksavond een wedstrijd: Stel je visie op de politiek in 2024 voor met behulp van een tekening, schilderij, pixelart,…


“Het probleem is dat er zelden echt geluisterd wordt.”


“Maar al te vaak gaat men er van uit dat jongeren niet geïnteresseerd zijn in politiek. Wij delen die mening niet,” aldus onze lokale voorzitter, Rob Declerck. “Wanneer we op scholen komen voor debatten, wanneer we op straat of op café in gesprek gaan… Telkens weer blijkt dat jongeren wél een mening hebben over politiek. Het probleem is alleen dat er zelden écht naar hun geluisterd wordt.”

Kunst kan echter de confrontatie aangaan met de samenleving. Daarom roept Jongsocialisten vzw de Limburgse jongeren op om aan de slag te gaan met het penseel, het potlood of de computermuis.  Deelnemen kan de hele week lang. Een jury maakt tijdens een gespreksavond op 21 mei de winnaar bekend. Die mag op 24 mei zijn/haar/* ideeën voorstellen aan minister Ingrid Lieten. Bovendien wordt het winnende werk nadien ook op verschillende plaatsen – zowel online als offline – tentoongesteld.

Of onze afdelingsvoorzitter ook zelf mee gaat doen? “Ik ben niet de meest beeldend-creatieve mens die er rond loopt. Ik schrijf liever. Maar voor deze wedstrijd zal ik graag een uitzondering maken!”


In dialoog


Gelukkig zijn er dus toch ook enkele momenten waarop jongeren wél gehoord worden. Hiertoe organiseert JS Hasselt een triogesprek rond jongerenparticipatie. Aan tafel zitten schepen Valerie Del Re, jeugdraadvoorzitter Wesly Hermans en Jongsocialist Rob Declerck. Deze avond zal doorgaan op woensdag 21 mei om 19u30 in het Borrelhuis in Hasselt.


Blijf op de hoogte van ons event via Facebook !

Wedstrijdreglement